Son Haberler:
Sarah İzat isimli Hollandalı Müslüman kadın polise başörtüsü izni -- "Hollanda İnsan Hakları Komisyonu, Müslüman polis Sarah İzat’a çalışırken başörtüsü takma ..."
OnePlus 5T resmen tanıtıldı -- "Çinli teknoloji devi OnePlus, yeni çerçevesiz ekranlı ve 8 GB RAM'li OnePlus 5T modelini ..."
Hollanda'da Denk Partisinden Filistin için önerge -- "Hollanda'da Türkler tarafından kurulan Denk Partisi, Filistin devletinin Hollanda ..."
Hollandalı öğrencilerden Ulft köyündeki Selahaddin Eyyubi Camisi'ni ziyaret -- "Hollanda'da bir grup lise öğrencisi din dersleri kapsamında cami ziyaretinde bulundu. ..."
Aykut Kocaman'dan istifa sinyali -- "Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman, Osmanlıspor maçı sonrası istifa edebileceğinin ..."
Fenerbahçe bir bir eriyor: Osmanlıspor 1 - Fenerbahçe 1 -- "Süper Lig'in 11. haftasında Osmanlıspor ile Fenerbahçe, 1-1 berabere kaldı. Kötü gidişat ..."
Tunahan Kuzu, vatan haini Can Dündar'ı Hollanda'da rezil etti -- "PKK’lı Sadet Karabulut’un daveti üzere Hollanda Parlamentosu’nda, yaptığı ihaneti büyük ..."
Hollanda'da 225 gün sonra Rutte 3 hükümeti kuruldu -- "Hollanda'da 15 Mart'ta düzenlenen erken genel seçimden 225 gün sonra hükümet resmen ..."
Kuran Ayetleriyle dalga geçen skandal şarkıya tepkinizi gösterin -- "MC Nando e MC Luanzinho isimli İspanyol bir müzik grubu, kuran ayetleriyle dalga geçtiği ..."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gökçek görüşmesi sonrası açıklama -- "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Melih Gökçek ile görüşmesinin ardından Twitter'da ..."

turk_hava_yollari_kaza_amsterdam_3_20090225.jpgOp Schiphol is vlakbij de Polderbaan een vliegtuig neergestort. Het gaat om een Boeing 737 van de Turkish Airlines met 134 mensen aan boord. Er zijn zeker negen doden gevallen, waaronder drie bemanningsleden. Verder zijn er 84 gewonden gevallen, van wie er zes zeer zwaargewond zijn en 25 behoorlijk gewond. De lichamen van de overledenen zijn inmiddels geborgen.


Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer wilde nog geen mededelingen doen over de identiteit van de slachtoffers. Weterings vermoedt dat daar pas donderdag in de loop van de dag meer over gemeld kan worden. „Zorgvuldigheid staat voorop en de familie moet eerst in kennis worden gesteld”, aldus de burgervader. De autoriteiten willen bovendien de passagierslijst goed controleren. „De ervaring leert dat de moederlijst van de luchtvaartmaatschappij niet altijd 100 procent als een vast gegeven kan worden beschouwd”, zei korpschef Bob Visser van de politie Kennemerland. „Er zijn nu rechercheteams onderweg om de identiteit van de mensen in het ziekenhuis te controleren.”

Van de zes zeer zwaargewonden valt nog niet te voorspellen of ze in leven blijven. 24 Mensen zijn lichtgewond en van 31 gewonden moet de aard van de verwonding nog worden vastgesteld.

Weterings meldde dat omwonenden en automobilisten vanaf de A9 vlak na de crash te hulp zijn geschoten. In totaal zijn 750 hulpverleners ingezet bij de ramp. „Hierdoor is het aantal slachtoffers beperkt gebleven”, aldus de burgemeester. Het grootste gedeelte van de passagiers had volgens Weterings de Turkse of Nederlandse nationaliteit.

Rampenplan

De traumaheli vloog volgens het Rampenplan af en aan. Zo´n 60 ambulancediensten waren ter plekke om de vele gewonden af te voeren. De snelweg A9 was lange tijd afgesloten om de hulpdiensten vrij baan te geven. De gewonden werden tot die tijd opgevangen in schuren in naastgelegen weilanden.

Daarna werden ze naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht waaronder hospitaals in Alkmaar, het Spaarneziekenhuis in Hoofddorp, het VU in Amsterdam en het Kennemergasthuis in Haarlem. Maar sommigen werden ook al naar ziekenhuizen in bijvoorbeeld Den Haag vervoerd.

Volgens een brandweercommandant, die anoniem wil blijven, duurde het even voor de hulpverlening op gang kwam omdat in de melding over de crash werd gesproken over de Polderbaan. Bij de baan aangekomen was echter geen vliegtuig te bekennen. Pas na enkele kilometers rijden werd het vliegtuig in het weiland ontdekt

Al het vliegverkeer op de Polderbaan werd onmiddellijk stilgelegd. Ook de Zwanenburgbaan is gesloten. De overige start- en landingsbanen zijn wel open. Een woordvoerder kon niet zeggen hoeveel vluchten er zijn geannuleerd of vertraagd.

Te weinig snelheid

Het ongeval met de Boeing 737-800 met vluchtnummer 1951 uit Istanbul gebeurde woensdagochtend rond half elf tussen het Rottepolderplein en Schiphol. De 51-jarige Fred van Wely (51) zat in de auto en zag hoe het vliegtuig aankwam vliegen richting landingsbaan. Volgens hem vloog het toestel echter veel te laag en probeerde het weer hoogte te maken om niet op de snelweg terecht te komen. "Maar daar had het toestel te weinig snelheid voor, waarop het naar beneden plofte."

Volgens onbevestigde berichten zijn de motoren van het Turkse vliegtuig vóór de crash uitgevallen. De piloot zou hebben geprobeerd om het gecontroleerd te laten neerkomen. Maar doordat het te veel snelheid verloor, viel het met de staart naar beneden uit de lucht. Ook gaan er geluiden dat het toestel niet voldoende kerosine aan boord had.

Het vliegtuig brak in drie stukken, maar raakte als door een wonder niet in brand. Wel vlogen de motoren eraf, brak een vleugel door en belandde de staart naast het vliegtuig. Ook brak de neus. Het toestel kwam tot stilstand ongeveer 100 á 150 meter van de A9, ruim 500 meter hemelsbreed van de landingsbaan.

De zwarte doos is woensdagavond gevonden en wordt onderzocht. Hoofdofficier van justitie Bob Steensma stelde woensdagavond dat het sporenonderzoek in principe pas donderdag wordt voortgezet. Dit omdat het onderzoek bij daglicht beter kan worden verricht.

Doffe dreun

Bewoners van Zwanenburg, ongeveer 650 meter van de plek waar het vliegtuig terechtkwam, schrokken zich rot. „Iets na half elf hoorde ik een korte plof van ongeveer vijf seconden”, vertelt een buurtbewoonster. „Het klonk als een dreunende vrachtwagen die voorbijkwam.” Een andere bewoonster hoorde een doffe dreun. „Ik dacht dat er iemand op zolder was.” Zij hoorde binnen enkele minuten ambulances aankomen en is gaan kijken.

Volgens de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding wijst niets op een aanslag. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een team gestuurd.

Het toestel vertrok om 8.25 uur uit Istanbul en had rond 10.40 uur moeten landen.
Yorumlar

En çok okunan

Türkiye'de sahte sigortalılık ile emekli olanlara ağır ...

Sahte sigortalılık yolunu seçerek emeklilik ...

+ View

Hollanda'da ailesinden koparılan Ilayda Çelik ailesine ...

Hollanda'da Gençlik Dairesi’nin polis zoruyla ...

+ View

Avrupalı Türkleri asimile etmek istiyorlar

Göçmenlere dönük yaptırımlarda hız kesmeyen ...

+ View

Gümrüksüz ve posta ücretsiz güzel telefonlar

Çin'den telefon siparislerinde gümrüklere ...

+ View

Son eklenen haberler

Sarah İzat isimli Hollandalı Müslüman kadın polise ...

Hollanda İnsan Hakları Komisyonu, Müslüman polis ...

+ View

Beşiktaş gruptan lider çıktı

Şampiyonlar Ligi G Grubu 5. hafta maçında evinde ...

+ View

OnePlus 5T resmen tanıtıldı

Çinli teknoloji devi OnePlus, yeni çerçevesiz ...

+ View

Hollanda'da Denk Partisinden Filistin için önerge

Hollanda'da Türkler tarafından kurulan Denk ...

+ View

Türkiye'de evi, parası olan sosyal'dan yardım alan ...

Türkiye’de evi, parası olup bulundukları ülkede ...

+ View
Belsimpel generiek Image Banner 300 x 250

Vpills Avrupa

iHerb

iherb-haplar-pills-275

Scroll to top